Meniszkusz betegség, Meniszkusz sérülés

meniszkusz betegség

Jelentheti a gyűrűporcok, de a porcfelszínek sérülését meniszkusz betegség.

Mi Meniszkusz-sérülés?

Ebben a tájékoztatóban a gyűrűporcok, a meniscusok sérüléseiről szeretnék hasznos információkat nyújtani. Az ép meniszkusz artroszkópos képe Mi az a meniscus? A belső és a külső meniscus meniszkusz a combcsont és sípcsont között található, félhold alakú, rugalmas porszövet.

A meniscus feladata, hogy kiegyenlítse a combcsont és a lábszárcsont térdízületet alkotó végeinek egymáshoz viszonyítva egyenetlen felszínét, illetve egyfajta lengéscsillapítóként is funkcionáljon. A sérülésről A meniszkusz sérülések porcgyűrű leggyakrabban a térd csavaró mozdulatai során jönnek létre.

Ez lehet egy nagyobb, ill. A sérülés típusai: lebenyes, meniszkusz betegség, ill.

Meniszkusz-sérülés: amit a rettegett térdízületi problémáról tudni kell :: Fitness Akadémia

Elsősorban a külső porcgyűrűnél fordulhat elő, hogy alakja nem félhold, hanem inkább korong alakú, ennek sérülékenysége nagyobb. A sérült meniscus pereméről ciszta indulhat ki. A sérülés kiváltó oka gyakran a térd instabilitása vagy tengelyeltérése X-láb, vagy O-láb. A szakadt részek beakadhatnak a combcsont és a sípcsont közé.

Amennyiben a sérült porc beakad, az ízületet teljesen kinyújtani nem lehet. Ez éles fájdalommal, elakadás-érzéssel jár. Amennyiben a sérült porcrészek nem kerülnek időben ellátásra, állandó mozgásukkal az ízületi felszíneket koptatják, s ez bizonyos idő után porckopáshoz, artrózishoz vezet.

Elakadt térd esetén a sérült meniszkusz betegség felpolcolása, hűtése jegelés, jégzselétehermentesítése indokolt.

 • Meniscus sérülés és kezelése
 • Pocleválás, térdfájdalom, meniszkusz sérülés kezelése
 • Ízületi gyulladás fáj vissza
 • Módosítva:
 • Ízületi helyreállítás meniszkusz eltávolítása után
 • Térd meniszkusz: okok, károsodás tünetei és kezelés - Diszplázia

A sportterhelés nem meniszkusz betegség. A szakadás következményeként az ízületben folyadék képződhet, a térd megduzzadhat. Kezelési elvek A meniszkuszsérülések ellátása kevés kivételtől eltekintve műtétet, legtöbbször artroszkópos beavatkozást igényel. A sérülés felismerésétől — még ha az súlyos panaszokat nem is okoz — ideális a lehető leggyorsabban az operációt elvégezni, így a meniszkuszt, a porcfelszíneket megóvjuk a további károsodástól. A műtét ideje átlagosan kb.

Az érzéstelenítés leggyakrabban altatás, ritkán gerincközeli spinalis vagy helyi lehet.

 • Gyűrűporc, porcgyűrű sérülések, porcleválás | Pasamed
 • Térd meniszkusz: okok, károsodás tünetei és kezelés - Masszázs
 • Összeroppant ízületek térd fáj
 • A meniszkusz szakadásának tünetei nem különböznek a sérülés forrásának helyétől függően.
 • Folyamatos fájdalmaim voltak az ízületekben
 • Porcleválás, meniscus szakadás
 • Meniszkusz-sérülés tünetei és kezelése - HáziPatika

Az artroszkópos meniszkuszsebészet alapvető célja a sérült rész eltávolítása, minél több ép porcszövetet megőrzése mellett. A sérült rész eltávolítása után a meniszkusz kisebb lesz, de az alapvető funkcióit gyakran jelentős károsodás nélkül még el tudja látni. Fiatal betegek kosárfülszerűen szakadt meniszkuszánál, amennyiben a sérülés röviddel a műtét előtt volt érdemes a visszavarrást megkísérelni, szakadt meniszkusz betegség csak indokolt esetben kell eltávolítani.

Visszavarrás esetén hosszú térdrögzítő viselésére és mankó használatra lesz szükség. Artroszkópos meniszkusz műtét után a kötés eltávolításakor általában két-három apró vágás látható a térden.

Bár ezek a felszínes sebek minimálisnak tűnnek, az ízületben mégis műtét történt korábban 20 cm-es vágás! A felépülés nagyban függ a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget. Komplikációk Komplikációk artroszkópos meniszkuszműtétek után igen ritkák.

Fertőzések igen meniszkusz betegség százalékban fordulnak elő.

A Meniszkusz-sérülés okai

Trombózis megelőzése céljából idősebb és magas kockázatú betegeknél kb. Meniszkuszvisszavarrás után ritkán idegek, erek sérülhetnek.

Munka- sportképesség Amennyiben jelentős társsérülések nem voltak az meniszkusz betegség, a sportképességet sportágtól függően kb. Visszavarrás esetén mindehhez hónap szükséges.

chondroitint és glükózamint tartalmazó készítmények

Műtét után első sportként a kerékpárt, a második hét után az úszást javasolt. A teljes aktivitást a kezelőorvossal egyeztetve kezdhető meg.

Károsodás tünetei

Az irodai munka néhány napon belül, fizikai munka leghamarabb hét után végezhető újból. Meniszkuszműtétek után a betegek képesek a sérülés előtt aktivitási szintre visszaállni. A sérült rész eltávolítása miatt azonban számolnunk kell azzal, hogy az ízület minimálisan, de instabilabbá válhat, ill.

Ez ellen védekezésül, a folyamat lassítása céljából kiváló combizomzattal, valamint az elhízás kerülésével védekezhetünk.

Meniszkusz sérülés - EgészségKalauz

Utókezelés Az operáció utáni első néhány napban az ízület a műtét megpróbáltatásait heveri ki. Pihenésre van szükség, mivel meniszkusz betegség artroszkópia során az ízület kenőanyagát kimossuk, a térd csak úgy tud működni, mint egy motor olaj nélkül. Az ízületi nedv újratermelődéséhez legalább három napra van szűkség. Teljes, vagy részleges tehermentesítés nem szükséges, mankó használata kizárólag kényelmi szempontból lehet indokolt. Az első néhány nap  során meniszkusz betegség növelhető a terhelés.

Róbert Magánkórház BLOG

Műtét után a beteg rugalmas pólyát visel hétig, amíg az ízületi duzzanat teljesen meg nem szűnik. Ezt célszerű a lábujjaktól kezdve az egész végtagon viselni a trombózis megelőzése céljából.

a kenőcs a rheumatoid arthritis kezelésére szolgál

Az első hetekben fontos a jegelés, mivel a jégnek gyulladáscsökkentő és duzzanat mérséklő hatása van. A jég és a bőr közé mindig egy vékony ruhát kell tenni.

 1. Ebből a célból arthroszkópos műtétet alkalmaznak, amelynek során a rést varrjuk.
 2. Új ízületi krém
 3. A gyógyszer felsorolása az ágyéki osteokondrozisról
 4. Hogyan lehet kezelni a fájó csípőt

Használható jégzselé, de vagy fagyasztott zöldségek is hűtés céljából. Az első két hétben naponta legalább meniszkusz betegség, 15 percre, főleg a tornagyakorlatok után jegeljünk. A jegelések között legalább egy órás szünet legyen. Amennyiben az első napokban a fájdalom fokozódna, a térd duzzadni kezd, csökkentsük a rehabilitációs program terhelését.

Meniszkuszvisszavarrás esetén a végtagot Brace-szel rögzítjük, bizonyos ideig mankózással tehermentesítjük.

ízületi fájdalomcsillapító porok

A kórházban tanult gyógytornát, a lábemeléseket nyújtott lábbal, valamint a nyújtott térd melletti combfeszítéseket gyakran végzendők. Ennek célja, hogy a combizomzat ne sorvadjon el.

vállízületek fájdalma, hogyan kell kezelni

A gyakorlatokat a mellékelt ábra alapján végezzék.

További a témáról