Porcfájdalom

porcfájdalom

Porcfájdalom Irén.

A különböző térdízületi elváltozások a legkülönbözőbb korosztályokat érinthetik. A térdízület nem csak a comb- és sípcsont között elhelyezkedő ízületet foglalja magában; a térdkalács önálló ízületi felszínt képez a combcsont elülső-alsó felszínével is. A térdkalács nélkülözhetetlen az alsóvégtag és a térd hajlításához és nyújtásához, porcfájdalom az úgynevezett négyfejű combizom működéséhez, közvetve szerepet játszva a járásban, az egyenes testtartásban és az egyensúlyozásban. Kis mérete ellenére a térd hajlított helyzetében extrém mértékű nyomás nehezedik rá, emiatt az emberi test legvastagabb porcrétege borítja. A térdkalács körüli fájdalmak leggyakoribb okai A térdkalács ízületi, porcfájdalom felszínét üvegporc borítja.

A degeneratív ízületi betegségek másik, közismert megnevezése a kopásos ízületi betegségek, vagy arthrosisok.

A leggyakoribb ízületi megbetegedés, mely a földön mindenhol nagyon sok embernek okoz fájdalmat, sokan válnak általa mozgáskorlátozottá, jelentősen rontja a benne szenvedők életminőségét.

Degeneratív ízületi betegségek

Az arthrosis tünetei: Mozgásra porcfájdalom jelentkező ízületi fájdalom, mely nyugalomban csökken, vagy megszűnik.

Hosszabb fekvés, porcfájdalom utáni elinduláskor jelentkező fájdalom, mely után az ízület bejáródik, és kevésbé fáj. A bejáródási idő néhány perc, max. Az ízület mozgatásakor a vizsgáló porcfájdalom, halk, tapintható ropogást észlel.

 • Ízületi porckopás (artrózis) - Tünetek és okok
 • Porckopás vagy ízületi gyulladás? 6 jel, amiből kiderül - EgészségKalauz
 • Könyökfájás a sportolókban
 • Az ízületi fájdalom okai Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet: Traumatikus eredet: ha az porcfájdalom fájdalom egy baleset, esés, ütődés vagy ütközés után jelentkezik, például rándulás, ízület diszlokáció, húzódás vagy túlzott megterhelés esetén.
 • Az ízületi fájdalom tünetei, okai és kezelései
 • Közös vetom krém

Az arthrosis bármely ízületben jelentkezhet, mégis a leggyakoribb helye a térd, a csípő, és a kéz kisízületei. Az arthrosis kialakulásának számos oka lehet.

Negyven felett egyre többen panaszkodnak a fájó nyak- váll- derék- térd- vagy ujjízületek miatt, sőt a porckopás egyre több fiatalt is érint.

Megjelenését sokszor az ízület porcfájdalom, az ízületek tartós megfázásával, a szövetek öregedésével, az ízületek sérülésével, statikai rendellenességével az ízületeket érintő betegség neve összefüggésbe. Gyulladásos ízületi megbetegedések, endokrinológiai kórképek, anyagcsere betegségek esetében is megfigyelték az arthrosis kialakulását.

ízületi deformáló ízületi kezelés

Örökletes tényezők is igazolódtak, pl. A nők arthrosisának kialakulása sokszor a változó korra esik. Felmerül az ösztrogén szint és az arthrosis kapcsolata. Gyanú esetén laborvizsgálatok deríthetik ki, hogy az ízületi fájdalom, porcfájdalom hátterében fertőzés, gyulladásos kórkép, hormonális, vagy anyagcsere betegség áll-e.

Az ízületi fájdalom tünetei, okai és kezelései

Arthrosisban az ízületi folyadék összetétele rendszerint nem kóros. A vörösvértest süllyedés érték normális. A különböző okok által létrejövő arthrotikus ízületekben létrejövő porcfájdalom azonban nagyon hasonlóak.

 • Ízületi fájdalmak okai és kezelése
 • Porckopás a térdben: így enyhítheti a fájdalmat - EgészségKalauz
 • A vállízület diszlokációja után fáj
 • A test bármelyik ízületét érintheti a betegség.
 • Degeneratív ízületi betegségek | voxhungaria.hu – Egészségoldal | voxhungaria.hu
 • Rheumatoid arthritis ízületek

A porcszövet pusztulása, a csontszövet másodlagos megvastagodása, osteophyta képződés, a porc alatti csontban cysta képződés jellemzi. Az arthrosis során a porc összetétele megváltozik.

Az ízületi fájdalom típusai

Minden élő szövetünkre jellemző felépítő és bontó folyamatok egyensúlyában zavar támad. A porcsejtek kóros kollagént termelnek, és fokozzák a fehérjebontó enzimek szintézisét, a növekedési faktorok termelése csökken.

az ízületek élesen fájnak

Az arthrosisok által okozott panaszok bármely életkorban jelentkezhetnek, mégis leggyakrabban éves kor felett okoznak problémát. Az arthrosisos kórfolyamat előrehaladása lassan történik.

Az ízületi fájdalom tünetei

Az izületet porcfájdalom anatómiai struktúrák nem egyformán, és nem egyszerre sérülnek. Porcfájdalom képalkotó vizsgálatokkal megállapított anatómiai elváltozások sokszor nincsenek összhangban a beteg fájdalmával, mozgáskorlátozottságával, életminőségével. Van, aki jelentős röntgen elváltozás ellenére panaszmentesen éli életét, míg más apró morfológiai eltérések mellett is nagy fájdalmaktól szenved, mely gátolja mindennapi tevékenysége elvégzésében.

A különböző konzervatív kezelések eredményeként — bár az anatómiai eltérés megmarad — a beteg ízület fájdalmatlanná válhat, míg más esetben szinte bármilyen kezelést adunk, a porcfájdalom nem csökken, majd mégis szinte észrevétlenül, fájdalmatlan periódus következik.

Mi a porckopás?

Mint ismeretes, a fájdalmat az agyban érezzük. A legtöbb ízületet igen bőséges ér és idegfonat veszi körül. A kisebb verőerek az ízületek körül hálózatosan összefüggő rendszert porcfájdalom. Az izületi tok és a szalagok érzőideg ellátása is igen bőséges.

Gyulladásos ízületi megbetegedések (arthritisek)

A testhelyzet észlelésében, az ezzel összefüggő porcfájdalom van jelentősége. Az ízületet érő olyan betegségek porcfájdalom, mint az osteoarthrosis, az ízület porcfájdalom — melyek az ízületeket érő fájdalmas ingereket közvetítik — érzékenyebbé válnak a mechanikai ingerekkel szemben. Az excitációs küszöbük lecsökken az ártalmatlan ingerek szintjére és a küszöb feletti ingerekre adott válaszuk jelentősen megnő.

 1. Artrózis kezelés mandala
 2. Fájdalom a lábak ízületeiben, hepatitisz
 3. Ízületi fájdalom fordulhat elő
 4. Ezek a segédeszközök segítenek az ízületekre eső teher csökkentésében.
 5. Térdkalács (patella) körüli fájdalom | voxhungaria.hu – Egészségoldal | voxhungaria.hu

Az ízület nyomásérzékeny lesz. Az ízület terhelése rálépés, hajlítás is fájdalmas.

Belszervek felől kisugárzó, ún. Jelentőségét az hangsúlyozza, hogy a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés 50 éves kor felett. A porcszövet két fő részből áll. Van egy rugalmas sejt közötti állomány, mely döntően kollagénrostokból és proteoglikán molekulákból tevődik össze.

A szenzitizáció folyamatát gyulladásos mediátorok váltják ki. Az olyan gyulladásos mediátorok, mint a bradykinin és porcfájdalom prostaglandin néhány percig tartó, rövidtávú szenzitizációt okoznak. Az olyan gyulladáskeltő cytokinek, mint a TNF-alpha, interleukin-6 és az interleukin lassan kialakuló, de tartósan fennálló, mechanikai ingerekkel szembeni szenzitizációt váltanak ki.

Az idegnövekedési faktor NGF egy másik, az ízületben hosszútávú hyperalgesiás hatást kiváltó mediátor. Az ízületi nociceptorok szinaptikusan aktiválják a gerincvelői neuronokat.

Kopásos ízületi megbetegedés (arthrosis, osteoarthritis)

Típusosan az ízületi bemenettel rendelkező gerincvelői neuronok konvergens bemenetet kapnak az ízületekből és a környező izmokból. Számos közülük bőrből érkező bemenetet is kap.

A gerincvelői idegsejtek fokozottan érzékennyé válnak, fokozottan juttatják el az agy felé a fájdalom érzését keltő ingerületeket. Az arthrosis kezelése: jelenleg a sérült porc pótlására, gyógyítására nincs lehetőség. Kísérletek folynak, a biztosan alkalmazható kezelésekre azonban porcfájdalom várni kell.

A kezelés porcfájdalom porcfájdalom a fájdalom csillapítása, a mozgásképesség megtartása, javítása, a betegség előrehaladásának lassítása.

térdízület deformáló artrózisa

További a témáról